Nyheter

Ranking och länkar inom SEO

Med seolänkar menas länkar som köps för att påverka en webbplats placering på Google. För sökmotorn är länkar som pekar mot en webbplats en av de faktorer som påverkar dess placering i sökresultatet. Alla länkar som köps med målet att förbättra sin position på Google är seolänkar. Däremot finns skillnad på olika länkar.

Länk- och artikelkataloger

Länk- och artikelkataloger finns i betydligt mindre omfattning idag än för bara 10 år sedan. Detta eftersom Google inte ger speciellt mycket kraft via dessa kataloger. För att undvika att Google ska upptäcka dem har de allt mer ”dolts”. Man skriver helt enkelt inte ut att det är en artikelkatalog men den fungerar på nästan exakt samma sätt. För att köpa seolänkar från dessa är enklaste sättet att kontakta domänägaren.

Sploggar

Sploggar är ett sammanslaget ord av ”spam” och ”bloggar”. Det är bloggar som byggs upp enbart med målet att skapa länkkraft till olika andra webbplatser. Sploggarna kan ha inriktning mot exempelvis familj, boende, finans eller djur. Allt för att länkkraften ska bli så relevant som möjlig. De som bygger egna nätverk har ofta ett flertal sploggar att jobba med för att skapa ett brett nätverk. Det finns även seo-bolag som bygger sin verksamhet på att sälja länkar på sina nätverk.

Länkar på riktiga bloggar

Det är generellt betydligt dyrare att köpa seolänkar på riktiga bloggar än på en splogg. Orsaken är tillgången och att de som driver dessa bloggar har höga krav på kvalité och innehåll. Däremot brukar dessa klassas som bättre – vilket även återspeglas i priset. Dessa bloggar uppdateras regelbundet, får ibland inlänkar och har trafik. Det brukar kallas att sidan är ”levande” vilket är faktor som Google ser på när länkkraften ska läsas av.

Nyhetstidningar

Det är mycket svårt att köpa en länk hos en dags- eller veckotidning. Men en väg in kan vara att köpa pressreleaser som sedan dessa större tidningar tar del av via olika tjänster. Det finns däremot delade åsikter hur mycket kraft dessa länkar ger då samma text kan bli publicerad på flera platser. Vilka länkar som är ekonomiskt bäst att satsa på är omöjligt att svara på eftersom det helt och hållet beror på behov av länkkraft. Det enklaste är att fråga en SEO-byrå om vad som passar.

Se mer om att köpa länkar på denna sida.