Bloggen

Ek – ett naturlig träval inom möbeltillverkningen

Ek är kanske det mest kända trämaterial som används idag, och har länge varit en stöttepelare för möbeltillverkning och arkitektonisk design. Det är inte bara ett mycket hållbart trä men dess naturliga egenskaper gör det idealiskt för många olika typer av material, inklusive golv, däck, väggar, dörrar och skåp. Inte bara kan det stå upp mot missbruk av utomhus element, men det är också bra för att hålla saker svalt.

Ek är naturligt resistent mot skadedjur och mögel, och kan därför behandlas med insekticider för att stöta bort buggar och mögel. De naturliga oljorna i träet kommer att tränga in i eventuella sprickor eller luckor mellan produkter. Det är därför en ek panel aldrig bör målas, varför det inte är ovanligt att se ek paneler med flera lager lack. Det är billigare och mindre rörigt att använda denna metod för att reparera skadade och äldre paneler snarare än att behöva sand och avsluta dem. Träd måste också förseglas för att hålla fukt, och för att förhindra tillväxt av mögel och förfall. Precis som de naturliga oljorna kommer tätningsmedlet att tränga djupt in i träet och fylla upp luftutrymmena, vilket ger en fuktbarriär, samt håller ute buggar och mögel. Tätning insidan av trämöbler är viktigt vid behandling och underhåll av produkten, och är också avgörande för trä som kommer att utsättas för solljus, antingen inomhus eller utomhus.

Vårda och skydda trämaterialet

Ek möbler kommer att fortsätta att se sitt bästa i många år, om de behandlas korrekt. Många människor tror att tätning och skydda träet kommer att förlänga livslängden på produkten, men detta är en myt. Det kommer dock att förlänga livslängden på hela installationen. På grund av de naturliga oljorna i träet är det nödvändigt att behandla ekmöbler innan det åldras ytterligare. Annars kommer eken att börja försvagas, och bitarnas struktur kommer att brytas ner och träet måste bytas ut. Efter behandling är det viktigt att applicera ett skyddande lager lack eller olja på de yttre ytorna på möblernas trä delar. Ett skyddande lager polyuretanskum kan användas för interiören. Detta kommer att bidra till att skydda träet och förhindra skador från solljus och kommer att förlänga livslängden på träet.Vid behandling av trä är mycket effektiv, är det viktigt att vara medveten om vissa saker som kan gå fel med behandling av ek. Om du använder för mycket tätningsmedel kan träet behandlas permanent. Om möblerna lämnas oavslutade, kommer det så småningom spricka och dela. Dessutom kommer obehandlad ek absorbera vatten, så det är också viktigt att se till att det inte finns några läckor i konstruktionen. Ek är ett mycket mångsidigt trä som kan användas för nästan vad som helst, men det är också mycket motståndskraftig mot insekter och röta. Genom att vara noga med att behandla det på rätt sätt, kan det förbli en vacker och funktionell del av alla hem i många år framöver.

Detta är en bra sida slowcraft.se om hantverkstjänster.